divendres, 29 de setembre del 2023

EXPOSICIÓ "CUINETES" a la sala Salvador Alavedra d'AMICS DE LES ARTS I JOVENTUTS MUSICALS. 7ªSetmana de Jocs al Carrer.

 


Cuinar és un acte quotidià que implica models a imitar. I sembla que la cuina i els mercats, són espais d’inspiració de jocs simbòlics i imitació d’allò que les persones adultes practiquem amb suficient assiduïtat per provocar ganes de copiar-nos.

Jugar a cuinetes és una de les activitats preferides durant la infància i malgrat la publicitat sexista que en ocasions poden oferir els catàlegs i anuncis de la televisió, es tracta d’un joc que entusiasma als nens i nenes.

Jugar-hi és més que un senzill passatemps. Jugar a cuinetes és un dels jocs simbòlics (“jugar a fer de...”)  més estès arreu del món, el més universal i el més escollit per passar bones estones ja sigui jugant individualment o en companyia.  Jocs que son la base de la socialització.

Les nenes i els nens poden jugar-hi enriquint el joc amb una gran diversitat d’elements, alguns d’ells els hauran obtingut com a regal o comprant-ho a la botiga. Però amb qualsevol objecte o material que poden trobar en l’entorn, sobretot el natural (bastons, llavors, pedres, sorra, fulles, aigua, foc...), desvetllaran la curiositat i amb la seva capacitat creativa imaginaran situacions, inventaran personatges, crearan la seva cuina fins aconseguir uns menús per llepar-s’hi els dits. Bé, de vegades, s’ha de vigilar amb els ingredients perquè són capaços d’oferir-nos un bon plat de macarrons i mandonguilles i en realitat haurem de jugar a “fer veure” que ens ho mengem si no volem acabar amb una boleta de sorra a la panxa. Perquè allò que han cuinat, si pot acabar amb un oferiment a l’adult i aquest ho accepta i entra en el joc, s’aconsegueix la plenitud.

“CUINETES” és la mostra que Terrassenca de Jocs – VADEJOC, amb la col·laboració de Biel Pubill  i la Biblioteca Central, es complau en oferir mostrant diversos elements recollits al llarg del temps i arreu del món, fabricats amb materials (terrissa, llauna, fusta, fruits, plàstic...) que a través de l’artesania i la industria hem pogut trobar al mercat.

Alhora, al voltant d’aquesta mostra que hem cuinat, s’hi poden trobar: situacions de joc (fotografies d’en Biel Pubill), jocs diversos (en paper, amb cartes...), cançons que fan referencia a la cuina i el menjar, i llibres (de la Biblioteca Central de Terrassa), que ens parlen de menjars ben especials i imaginatius.  Tot plegat, fet amb l’objectiu de desvetllar i gaudir del record, de la cultura tradicional i també de mantenir viu el desig de jugar-hi ara i sempre. És un deure que tenim envers els infants i que de ben segur, ho sabran viure i gaudir.

 

Terrassa, setembre 2023

                                     


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada