diumenge, 21 de febrer del 2021

NOUS PROJECTES PER AL 2021 VADEJOC / AJUNTAMENT / VET AQUÍ QUE.




L'associació Terrassenca DE JOCS-VADEJOC (en tant que promou la recuperació i dinamització d'espais lúdics), en col·laboració amb la Regidoria de Comerç i el Servei d'Espais Verds i Biodiversitat Urbana, vol fomentar el joc a al carrer com a element socialitzador, motiu pel qual s'estan portant a terme diverses accions conjuntament amb l'ajuntament dins de de la campanya «Terrassa ciutat Jugable»:

-EL JOC DEL DRAC

-LA BOTIGA JUGANERA

-PROJECTE PILOT I ESPAI DE JOC I ESCENA DEL CARRER TELERS


-EL JOC DEL DRAC: Seguint l'estructura del Joc de l'oca, és segueix el recorregut del Drac de Terrassa quan, baixant de su cova surt de Sant Llorenç, passeja pels carrers i arriba a l'ajuntament, espai d'inici de la Festa Major. Les caselles mostren elements de la cultura popular i esportiva terrassenca, aixi com elements del patrimoni arquitectònic de la ciutat.

Ideat per Miqui Giménez i il·lustrat per Anna Clariana és presenta en unes taules que és poden anar distribuint per la ciutat. En una primera acció és podran ver al nou espai de joc del Passeig Compte d'Egara.

Actualment i degut a la situaciò soci-sanitària, per tal que és pugui fer ús de les taules de joc, és preveu poder obsequiar amb el material (bosseta amb quatre fitxes i 1 dau), als nens i nenes que ho sol·licin, a través de les botigues que en un futur podran optar a ser "botigues juganeres". En el cas del passeig ja hi ha 2 establiments disposats a oferir-ho. Terrassenca de Jocs - VADEJOC, és farà càrrec de l'entrega del primer centenar de bossetes a aquests comerços.





-LA BOTIGA JUGANERA: La proposta, ideada per Miqui Giménez i elaborada per Terrassenca de Jocs – VADEJOC, consisteix en contactar amb botigues de la ciutat per tal que puguin oferir un material de joc als nens i nenes que ho sol·licitin. Amb aquest material es podrà jugar al carrer i després es retornarà a la botiga, fomentant el bon ús i el bon joc.
A tal efecte, la botiga disposaria d’una MALETA JUGANERA, dins la qual hi hauria elements de joc tradicional (xives/bales, baldufes, goma de saltar, corda de saltar, guixos, talons/tacs, ossets/pedretes, jocs de cordill, xapes...) i fitxes explicatives dels jocs.
El funcionament és senzill: La botiga disposa d’una o vàries maletes amb els elements de joc, els nens i nenes ho demanen, agafen l’element de joc que vulguin utilitzar, signen una llibreta amb el seu nom, s’emporten el material i quan han acabat de jugar el retornen. La botiga ho recull i marca a la llibreta la conformitat d’haver-ho fet.
La maleta i els materials de joc, en una primera fase, seran oferts per Terrassenca de Jocs - VADEJOC, així com les primeres reposició del material. Si en un futur hi ha molta demanda, s’hauran d’establir uns acords de subministrament i/o de reposició del material per part de les botigues adherides.
Per poder optar a ser BOTIGA JUGANERA es demanaran un senzills requisits als establiments que ho sol·licitin.
Entre altres:
-mostrar una sensibilitat envers el projecte, el joc i l’acció educativa i socialitzadora que es promou. (s’ha de creure en la proposta. No és merament un reclam comercial).
-Una ubicació de carrer que disposi d’un espai molt proper per poder jugar (una plaça, zona de vianants espaiosa, voreres amples, poc trànsit, ombra, etc.
Si el resultat és favorable, Terrassenca de Jocs – VADEJOC, facilitarà a l’establiment un distintiu (adhesiu), que indicarà la seva condició. I alhora se li farà entrega de la MALETA JUGANERA.
La botiga adherida serà la responsable de mantenir les maletes en bon estat i amb els elements complerts, cal tenir en compte que estem parlant d’una inversió més que econòmica de voluntat i de recolzament al projecte, ja que la maleta conté, taps de suro, fustes, xapes de begudes, gomes de saltar etc... elements que no tenen un cost econòmic important, però que requereixen especialment de la sensibilitat de mantenir-les al dia.
QUÈ HI GUANYA LA BOTIGA?
És obvi que molts dels infants aniran a la botiga acompanyats dels seus pares, mares i/o tutors i per tant visibilitzen el seu comerç a una possible nova clientela
Pertanyen a una xarxa reduïda de botigues i establiments comercials que fomenten el joc al carrer i per tant. l’ús i l’estima per l’espai públic més proper, sociable i utilitzable per a tothom.
Fomenten l’ús de l’espai públic envers l’ús de les xarxes socials, les televisions, etc.



UNA PROPOSTA PILOT PER AL MES DE MARÇ, L’ESPAI DE JOC I ESCENA DEL CARRER TELERS:
Aquesta acció permet crear sinergies entre l’Associació per la narració oral VET AQUÍ QUE i Terrassenca de Jocs - VADEJOC.
VET AQUÍ QUE volia realitzar un projecte per disposar d’un espai fix a la ciutat i, d’aquesta manera, poder establir una programació de narració de contes al carrer. Un espai, en el qual s’hi arribés a través d’uns jocs de recorregut pintats al terra. A proposta del Servei d’Espais Verds i Biodiversitat Urbana de l’ajuntament de Terrassa, va semblar adient poder utilitzar la zona del carrer Telers (entorns de la plaça Nova), per dur-ho a terme.
A tal efecte s’han dissenyat setze jocs de recorregut i unes identificacions (cartell graller i ratolins pintats al terra), que conduiran els nens i nenes des dels carrers propers i la plaça nova fins l’espai de joc i d’escenari.
A l’espai d’escenari està previst que s’hi puguin realitzar activitats culturals diverses, coordinades per l’Associació VET AQUÍ QUE, a càrrec de la mateixa associació i d’entitats educatives del barri (CEM, Escoles…) i d’altres entitats de la ciutat. La programació i altres aspectes relacionats amb la cultura per a infants i adolescents, es podrà consultar a través d’un codi QR que ens redirigirà a la web de l’ajuntament i que es trobarà en un mural que estarà pintat a la paret de la zona d’escenari obra del col·lectiu d’artistes terrassencs Majara Estudio.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada